Handgemaakte pasta van eieren en “semola di grano duro” (tarwemeel), gevuld met vlees, Parmezaanse kaas, eieren, nootmuskaat, Parmezaanse ham en Mortadella uit Bologna.

Wetenswaardigheid

De herkomst van deze beroemde gevulde pasta is het plaatsje Castelfranco Emilia, uit de regio Emilia Romagna, in het noorden van Italië, waar tevens Alice en Enrica vandaan komen. De pasta wordt eerst heel fijn “gerold”, waaruit vervolgens kleine vierkantjes worden gemaakt. Deze vierkantjes worden gevuld met vlees en Parmezaanse kaas en vervolgens gevouwen tot kleine “pakketjes”.

De legende van de Tortellino gaat dat in de dertiende eeuw in een herberg in Castelfranco Emilia, genaamd “Corona”, waar een jonge en aantrekkelijke markies overnachtte. Aangekomen van een lange reis, in een koets voortgetrokken door vier paarden, bracht de herbergier haar naar haar kamer. De herbergier was vanaf het moment dat hij haar zag volledig in de wolken van haar schoonheid. Toen zij de kamer in ging en de deur dicht deed kon de herbergier het niet laten haar te bespioneren door het sleutelgat waar hij overdonderd raakte van de vorm van haar navel. Op het moment dat hij het avondeten ging maken voor de gasten, kon hij niets anders doen dan denken aan de knappe dame en de vorm van haar navel. Daarom besloot hij de pasta die hij had gemaakt te vullen met vlees en Parmezaanse kaas. En zo is deze verrukkelijke gevulde pasta ontstaan.

Tortellino jaarlijkse viering

Standbeeld gewijd aan Tortellino

Aanbevolen winen: Lambrusco di Grasparossa amabile, Pignoletto Oro