Typische handgemaakte pasta op basis van brood, eieren, Parmezaanse kaas en nootmuskaat. Deze pasta wordt in een soort grote pers gestopt, waardoor de pasta de vorm van kleine “worstjes” krijgt. De “passatelli” worden vervolgens gekookt in vleesbouillon of in gezouten water waarna het op verschillende manieren bereid kan worden.

Wetenswaardigheid
Deze originele naam komt oorspronkelijk van het feit dat de “arzdora romagnola”, de oudste vrouw in huis, deze pasta door de gaten van de pers liet gaan, waardoor deze kleine “worstjes” ontstonden. Dit instrument wordt een “passatelli-ijzer” genoemd, ook wel “fer” in het Emiliaans dialect. Het gerecht vindt zijn oorsprong bij families die op het land leefden. In tijden dat er weinig te eten was voegden zij deze ingrediënten bij elkaar, waardoor uiteindelijk dit culinaire meesterwerk is ontstaan.

Aanbevolen wijnen: Lambrusco Grasparossa, Cabernet Blu